Jesús Rubio Gamo exalta la complexitat de la simplicitat en Dansa València amb la seua peça ‘Acciones sencillas’

Alberto Cortés preestrena ‘One Night at the Golden Bar’ en Espacio Inestable

Sandra Gómez continua investigant el so com a eina creativa en La Mutant

La plaça Colegio del Patriarca acull tres espectacles de carrer de companyies valencianes

Jesús Rubio Gamo va ser reconegut amb el Premi ‘El Ojo Crítico’ d’RNE 2020 en la modalitat de dansa “pel seu enfocament artesanal de la composició coreogràfica que s’evidencia tant en projectes íntims, a l’hora de fer ballar la paraula, com en l’orquestració de grans grups en què aconsegueix unir l’estructura amb la individualitat dels seus intèrprets”. Aquesta qualitat es posarà en relleu demà dijous, 7 d’abril, amb la seua participació en Dansa València amb la proposta ‘Acciones sencillas’, programada en el TEM.

 

El ballarí i coreògraf madrileny fa en aquesta obra una exaltació de “la complexitat de la simplicitat” en què investiga les màximes possibilitats del cos a partir del mínim recurs. El seu anterior muntatge, ‘Gran bolero’, amb què va visitar el festival de l’Institut Valencià de Cultura l’any 2019, va obtindre el Premi Max al millor espectacle de dansa 2020.

 

Alberto Cortés, per la seua banda, planteja en ‘One Night at the Golden Bar’, programada en Espacio Inestable, una declaració d’amor cursi des d’una mirada queer. Des de l’imaginari de la figura de l’àngel, el coreògraf andalús es pregunta quina masculinitat ens governa, quines fragilitats i clevills no s’estan esmentant, quines identitats estan en un lloc vulnerable i com protegirem aquests cossos quan criden públicament com se senten quan amen.

 

Valencians en sala i en carrer

La ballarina i ‘performer’ valenciana Sandra Gómez sempre ha sentit curiositat sobre l’aspecte físic de l’element sonor. Demà, en La Mutant, presenta la seua última exploració en aquest sentit, ‘Bailar al sonido’, que tracta el so com una font energètica, la propagació del qual implica un transvasament d’energia dirigit a alterar i afectar el cos de manera que en puga modificar l’estat i el lloc.

 

“Aquest és un projecte que sorgeix d’estirar d’aquell fil en què ja havia entrat en peces anteriors, i que tant em continua interessant: el del so com a eina creativa, narrativa i generadora d’ambients, estats i emocions”, afirma Gómez.

 

Completa la programació una selecció d’espectacles de companyies valencianes que actuaran a l’aire lliure a la plaça Colegio del Patriarca en horari d’aperitiu: Cia.Hastaqueªcabe, Carlos Peñalver i EYAS Dance Project.

 

La companyia emergent valenciana Cia.Hastaqueªcabe, integrada per Víctor Fernández (València) i Mayte Tortosa (Ontinyent), presentarà ‘Yo-Yo’, que conta la història de dues persones que busquen la seua identitat a través d’un viatge compartit. Els seus comportaments i moviments creen un diàleg entre els cossos, que generen d’aquesta manera un caos ordenat que fa referència al moviment d’ascens i descens del joguet io-io, i destapen, així mateix, el desequilibri emocional que provoca la recerca de l’estabilitat.

 

Completen la tríada Carlos Peñalver (Alacant), que posarà de llarg la nova producció pròpia, ‘Ciaccona’, protagonitzada per cinc ballarins sostinguts per la música en directe de la Partita per a violí sol núm. 2, BWV 1004 en re menor de Johann Sebastian Bach, i EYAS Dance Project, que conjuga en ‘Júpiter & Jaguar’ una sinergia de ferocitat, sensualitat i joc.

Compartir