La valenciana Inka Romaní estrena la seua investigació sobre la dansa tradicional i els balls urbans, ‘Fandango Reloaded’
El vestíbul del Teatre Principal acollirà la gravació en directe de dos programes d’RNE, A compàs i La sala
El festival Dansa València que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport inaugura la seua 37a edició amb l’espectacle ‘Mont Ventoux’, del col·lectiu madrileny Kor’sia, que es presenta el dimarts, 17 d’abril, en el Teatre Principal de València.
Per a la preparació d’aquesta proposta, guanyadora del prestigiós premi Fedora-Van Cleef & Arpels 2023, Kor’sia ha buscat en poemes de Petrarca, rastrejant en el passat humanista respostes als conflictes actuals que conduïsquen a l’individu a la seua pròpia reconstrucció i a la del planeta.
La directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat que l’elecció d’aquest espectacle respon “al propi lema de la 37 edició del festival, ‘Dulce rugir’, una expressió simbòlica amb què es pretén incitar a la contemplació profunda, a l’afecte sincer i a l’anhel calmat enfront d’un món convuls, de desitjos passatgers, relacions líquides i mirades fugaces”.
Així, prèviament a la presentació de ‘Mont Ventoux’ tindrà lloc l’acte de benvinguda a Dansa València a càrrec de la companyia Pérez & Disla, que serà conduït per Inés Muñoz i Mónica Real, components de la companyia Danshe.
La introducció convida a la contemplació i al gaudi de l’experiència de l’art en viu girant sobre el lema d’aquest any ‘Dulce rugir’, el programa d’aquesta 37 edició del festival i totes les activitats que acull fins al pròxim 21 d’abril.
A partir d’un compendi de 33 propostes escèniques marcades per la bellesa, l’energia i la diversitat d’estils i formats, Dansa València proposa un parèntesi cultural on convida a la curiositat i a deixar-se portar per l’experiència de l’art en viu.
Creadors valencians que creen des del risc
Al mateix temps, Dansa València comptarà també amb dues estrenes demà dimecres, 17 d’abril, per part d’una creadora i una companyia valenciana que creen des del risc en el seu acostament als llenguatges del moviment.
D’una banda, Inka Romaní posarà en comú en Espai Inestable dansa tradicional i balls urbans a partir d’un procés de recuperació i reescriptura per a imaginar les possibilitats de retornar la dansa al carrer en ‘Fandango Reloaled’.
Per a això, la ballarina i coreògrafa ha reescrit formal i estructuralment el fandango d’Aiora des del llenguatge del ‘house’, el ‘breaking’ i el hiphop. L’espai sonor de música electrònica està desenvolupat a partir de la melodia i l’estructura rítmica d’aquest ball tradicional executat en parella o parelles.
D’altra banda, en L’Almodí la companyia Fil d’Arena presentarà el seu dispositiu d’improvisació ‘Zenez’, un laboratori de moviment, so i improvisació on la premissa principal és deixar-se portar per una deriva coreogràfica i sonora.
Els músics Carles Salvador i Ioan Mei entren com dos cossos més a l’escena on ballen Isabel Abril i Irene Ballester. A través de la txalaparta i la música experimental, els quatre cossos deriven de manera espontània, sense haver pactat un recorregut concret.
La metàfora d’un cometa
Martxel Rodriguez i Jon López formen part de l’equip artístic de La Veronal i al seu torn, són integrants del seu propi projecte, Led Silhouette. La parella creativa procedent de Navarra presentarà en el Teatre Rialto ‘Halley’, on les experiències i les grans preguntes de l’ésser humà, aquelles que no canvien des de l’antiguitat, serveixen d’aliment poètic.
‘Halley’ és una epopeia contemporània, una carrera desesperada d’un grup que s’enfronta al repte d’haver d’organitzar-se abans que el cometa torne a passar i tot comence de nou. La peça és un lloc en construcció o desconstrucció, on els seus protagonistes anhelen superar els contratemps i errors que els separen de la felicitat.
La ràdio en directe
Dansa València també consta d’una programació paral·lela on es dona l’oportunitat al públic d’experimentar els llenguatges del moviment des d’altres perspectives i formats. Demà, en concret, a partir de les 10 h. en el vestíbul del Teatre Principal, es procedirà a la gravació dels programes A compás i La Sala, de Radio Nacional de España. L’accés serà lliure i gratuït.
La conductora del programa de Radio 5 dedicat a la dansa, Olga Baeza, i el responsable de l’espai dedicat a les arts escèniques, Dani Galindo, han preparat sengles emissions especials dedicades al festival on participaran la seua directora, artistes i professionals programats en aquesta 37 edició.