El festival, que se celebra del 13 al 21 d’abril, es desplega en 20 localitzacions entre sales privades i públiques, museus, places i parcs
Aquesta cita cultural que organitza l’IVC proposa peces que reivindiquen el vincle i la mirada calmada en temps líquids
El festival Dansa València, que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de lInstitut Valencià de Cultura (IVC), ha presentat la programació de la seua 37a edició, que se celebrarà del 13 al 21 d’abril amb el lema “Dolç rugir”.
Aquesta edició ofereix un compendi de 33 propostes escèniques, que inclou tant produccions valencianes com de diferents comunitats autònomes i destacades estrenes al nostre país de produccions internacionals, que es presentaran en un total de 20 localitzacions, entre les quals s’inclouen sales públiques i privades, així com espais patrimonials i no convencionals.
El director general de Cultura, Sergio Arlandis, ha mostrat el suport de la Vicepresidència Primera a aquest festival, que s’ha convertit en “un punt de trobada única per a la dansa nacional, ja que és, de facto, un lloc clau per a la visibilització i comercialització de les arts del moviment a Espanya”.
En aquest sentit, ha destacat que s’està treballant per a aconseguir que Dansa València es convertisca en el referent de tot el país per al sector, convertint-se en la Plataforma Espanyola de la Dansa Contemporània, com a referència nacional al qual acudeixen tots els agents culturals interns i externs, seguint el model que existeix en altres països europeus, tenint en compte que aquest festival compta amb el suport de gran nombre de Comunitats Autònomes, de la Federació de Dansa i de la Fundació SGAE”.
Per part seua, la directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat durant l’acte de presentació que la línia programàtica del festival “es dissenya a partir del compromís amb la qualitat i procurant l’equilibri entre les diferents arts del moviment”.
En aquest sentit, durant el festival “es podrà veure una radiografia de la creació contemporània espanyola conformada tant per companyies consolidades com per artistes emergents. De manera abstracta, en tota aquesta creació apreciarem un desig de cerca i de persecució de realitats alternatives, de temps més humans i assossegats”, ha detallat.
Entre els nombrosos itineraris que poden traçar-se enguany, hi ha espectacles per a públic familiar en col·laboració amb Teatre Escalante, Diputació de València, així com el cicle que anualment inaugura la mostra, Moviments Urbans, en col·laboració amb l’Ajuntament de València a través de la Regidoria de Cultura, on la dansa sorprén la ciutadania en espais museístics i urbans.
Panorama actual de la dansa valenciana
Disseminada entre la seua programació, hi ha una representació de 15 companyies locals de diferent origen, personalitat i trajectòria. El 16 d’abril, a la Sala Matilde Salvador, el festival assumeix el seu rol de dinamitzador del sector professional de la regió amb Focus Valencià, on acull en format de ‘showcase’ les últimes peces de Cave Canem, Alicia Reig, Irene de la Rosa, Ana Lola Cosín i Mauricio P. Fayos.
El festival aposta per artistes joves com Jacob Gómez, Andrea Dolz Burdeos y Marta Sofía Gallego i Inka Romaní. També comptarà amb dues estrenes, ‘Fandango Reloaled’, d’Inka Romaní, i ‘Zenez’, de Fil d’Arena.
Dansa València trau, així mateix, pit amb les companyies valencianes amb més recorregut professional, com Taiat Dansa i Cia.. La Siamesa.
Aquesta edició també acull a creadors que sent d’altres territoris han triat València per a desenvolupar les seues carreres professionals. Tal és el cas de Colectivo Sin Par, integrat per Lara Miso i Wilma Puentes (Andalusia). En un camí invers, el festival tracta d’atraure de nou a valencians i valencianes que desenvolupen fora els seus treballs: Mar García i Javier Soler i Joaquín Collado.
Plataforma espanyola de la dansa
Aquest 2024 la programació inclou 15 peces de nou comunitats autònomes diferents. La inauguració del festival, el 17 d’abril en el Teatre Principal, és a càrrec del col·lectiu madrileny Kor’sia, els qui han buscat inspiració per a ‘Mount Ventoux’ en poemes de Petrarca.
La presència més àmplia procedeix d’Andalusia, amb espectacles de Rocío Molina, Yinka Esi Grapes, Patricia Caballero i Marcat Dance. Des de Catalunya arribarà Núria Guiu, LAB3.14 i Lorena Nogal. Aquesta última ballarina i coreògrafa forma part de l’equip artístic de La Veronal des de 2008, com també Martxel Rodriguez i Jon López, integrants de Led Silhouette, de Navarra. La parella creativa presentarà ‘Halley’.
Els artistes d’illes Balears nodriran la dansa de llum, so i belles arts. El treball d’Aurora Bauzà i Pere Jou ‘A BEGINNING_expanded version’ està a mig camí entre la composició musical i l’escriptura coreogràfica, mentre que en el seu espectacle ‘(A&S) Viatgeres de l’espai’, Cia Baal convidarà a la infància a una incursió en la tecnologia interactiva, plàstica i pictòrica.
Per a acabar, Alberto Velasco serà l’ambaixador de Castella i Lleó en Dansa València. La seua preestrena ‘Mover montañas’ és una composició lliure, gojosa i bella del que la tradició significa per a aquest creador.
Inspiració en el talent forà
Des de l’any 2021, Dansa València programa espectacles internacionals en els quals la professió pot mirar-se i la ciutadania apuntar-se a la creativitat forana. Aquesta edició s’estrenen dues obres procedents del Brasil i de França.
Així, la coreògrafa de Rio de Janeiro Alice Ripoll presentarà ‘Zona Franca’, una peça que és una cruïlla entre ‘contact dance’, TikTok, afro-house i ‘passinho’.
El festival es clausurarà el 21 d’abril en el Teatre Principal amb ‘Roommates’, un programa del Ballet Nacional de Marsella que celebra l’escriptura plural dels coreògrafs que van formar la mirada del col·lectiu que dirigeix aquesta prestigiosa institució, (LA)HORDE.