Dansa València convida a ballar persones de qualsevol edat i condició social
  • El barri de Marxalenes acull un taller per a joves en risc d’exclusió social, en col·laboració amb l’Ajuntament de València
  • El festival posa en marxa un taller per a majors coordinat pel coreògraf i ballarí Vicent Gisbert
  • Dansa València s’instal·la per primera vegada en una escola gràcies a una iniciativa conjunta amb l’Escalante Centre Teatral en col·laboració amb Cádiz en Danza i Teatre l’Artesà del Prat de Llobregat.

Dansa València, el festival internacional organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Cultura, és una cita anual que se celebra durant una setmana d’abril, però que aspira a influir en la ciutadania la resta de l’any. Amb aquesta finalitat, el festival du a terme sis accions per a arribar a persones diferents i convidar-les a relacionar-se a través del moviment i gaudir ballant. Aquest 2023, hi ha tallers per a majors de 65 anys i joves en risc d’exclusió social, un laboratori del moviment per a xiquets i xiquetes al Col·legi Cervantes i una oferta d’itineraris guiats per la programació amb què el públic general podrà aprofundir en la història i l’actualitat de la dansa.

“Per a Dansa València no importa quina siga la teua edat ni condició social, aquesta edició hem pensat una activitat estimulant per al teu cos, la teua emoció i el teu intel·lecte. Perquè qualsevol persona puga participar en un procés de creació, experimentació i gaudi de la dansa. Per a fer-ho possible, hem potenciat la mediació i la trobada intergeneracional”, ha concretat la directora del festival, María José Mora.

 

Els joves de Marxalenes parlen dels seus problemes a través del cos

Per a la plataforma Hort-Art, l’art és un disparador de possibilitats i la diversitat, un motor de creació. Aquest col·lectiu d’investigació i formació a través de l’art contemporani se suma a Dansa València amb la posada en marxa d’un taller per a joves del barri de Marxalenes en risc d’exclusió social. La iniciativa es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació per Amor a l’Art i està protegida per l’Ajuntament de València, i es presentarà en el cicle ‘Moviments Urbans’.

Les jornades tenen per títol ‘Estudi per a cos bomba’. En paraules d’un dels seus organitzadors, l’artista brasiler Alex Guerra, “busca que els xics i les xiques puguen entrar en contacte amb el seu propi cos i servir-se de la dansa per a, en últim terme, expressar les seues inquietuds i preocupacions a través d’una dramatúrgia corpòria plena de significats”.

 

Ballar des de l’escolta i la lentitud dels més majors

Hui dia, les nostres vides circulen a gran velocitat, l’escolta o la lentitud queden al marge de les nostres prioritats. En contrast, les persones majors són referents indiscutibles de tot el contrari. Per a posar en valor i potenciar les virtuts que representa aquest col·lectiu, el coreògraf i ballarí Vicent Gisbert dirigirà en Dansa València un taller en què seran els protagonistes.

Les sessions seran els dies 25 de març, 1 i 15 d’abril i estan destinades a un grup d’entre 12 i 15 persones majors de 65 anys.

🔗 Inscripcions al Taller de dansa per a gent major

 

La comunitat de la dansa creix

Després d’una experiència pilot molt positiva, Dansa València torna a organitzar els seus itineraris actius, consistents a oferir al públic un acostament a la creació coreogràfica actual a través d’experiències guiades per una especialista.

El festival ha obert una convocatòria perquè 18 persones es tornen a postular a aquesta iniciativa, que serà conduïda per la periodista de dansa Sara Esteller. El grup durà a terme trobades i intercanvis d’opinions amb la mediadora, que, a més d’aprofundir en els artistes programats aquesta edició i en les seues creacions, els informarà sobre tendències, formats i altres detalls de la dansa actual.

La proposta busca ampliar la comunitat d’aficionats i aficionades a la dansa que aglutina Dansa València. Amb aquesta finalitat, el grup seleccionat podrà assistir a tres espectacles del festival de manera gratuïta acompanyats per Esteller, que els posarà en antecedents prèviament a la funció i guiarà una trobada amb els artistes després de cada representació.

Per a participar tant en el taller dirigit per Vicent Gisbert com en els itineraris urbans, s’han obert dues convocatòries. La data límit per a inscriure-s’hi és el 16 de març.

🔗 Inscripcions Itineraris per a públic

 

Festa del moviment al pati del Col·legi Cervantes

El projecte La Panda arriba al CEIP Cervantes capitanejat per Luz Prado i Alberto Cortés. La iniciativa amb què visiten el festival és un laboratori participatiu en què implicaran l’alumnat de l’escola pública del carrer Guillem de Castro. La Panda és producte d’una col·laboració entre Dansa València i Escalante Centre Teatral amb Teatre l’Artesà del Prat de Llobregat i Cádiz en Danza.

En aquesta primera experiència, que a València es desenvoluparà del 27 al 31 de març, es rescata la peça ‘Post-verdiales’, de Luz i Alberto, en què es revisaven els ‘verdiales’, una manifestació festiva llauradora i antiquíssima de Màlaga en la qual el rogle i el cor són representatius. A partir del material i concepte d’aquest espectacle, es crea junt amb els xiquets i les xiquetes un catàleg d’accions compartides amb les quals repensar què és folklore, què és celebració i què és ritu en les diferents edats del cos, però, sobretot, es dona valor a un temps no productiu i s’invoca la celebració col·lectiva.

CONVOCATÒRIES  

🔗 Convocatòria Taller de dansa per a gent major

🔗 Convocatòria Itineraris per a públic

Compartir