Dansa València i el centre KVS de Brussel·les seleccionen la valenciana Inka Romaní per a una estada en el teatre belga

El suport al talent local forma part d’un acord de col·laboració entre el centre KVS i el festival Dansa València

La ballarina i coreògrafa desenvoluparà una instal·lació de vídeo i dansa que especularà sobre el ball del futur

Dansa València se celebra anualment al llarg de nou dies del mes d’abril, però l’influx de la cita cultural es prolonga al llarg de tot l’any en iniciatives com la col·laboració que s’ha iniciat amb la Companyia Reial de Teatre de Brussel·les.

Fruit d’aquesta aliança, la prestigiosa institució cultural flamenca, catalitzadora de companyies com Peeping Tom, Voetvolk i Última vez, ha posat en marxa una estada en el teatre belga que posa a disposició dels creadors seleccionats no només un espai d’assaig, sinó també assessorament artístic i accés a la xarxa KVS.

L’elegida en aquesta primera ocasió ha sigut la ballarina, coreògrafa i productora cultural Inka Romaní amb el seu projecte multidisciplinari ‘Kinesthetic Futures’, una instal·lació de vídeo i dansa que s’imagina com seran els balls del futur.

“En el KVS ens trobem en una tensió constant entre passat i futur, cànon i avantguarda. També ens uneix a Inka l’ambició de connectar diferents llenguatges de moviment, així que creiem que aquesta trobada serà profitosa per a les dues parts”, ha assenyalat el dramaturg i membre de l’equip de direcció artística d’aquest centre pertanyent al Departament de Cultura, Joventut i Mitjans de Comunicació del Govern de Flandes, Gerardo Salinas.

Professional, multidisciplinari i independent

 

Inka Romaní combina els seus talents com a ballarina i comunicadora per a participar en projectes en el camp de les arts escèniques. La creadora treballa com a professional independent en propostes centrades en el cos i el moviment d’aquest.

Al llarg de la seua trajectòria ha desenvolupat la seua carrera en diferents escenaris d’Europa, com el teatre Sadler’s Wells de Londres, el Centre de Desenvolupament Coreogràfic de Tolosa de Llenguadoc i La Mutant de València. Així mateix, ha col·laborat amb artistes i companyies internacionals com els coreògrafs Metaspeech (el Regne Unit), Marquez&Zangs (el Regne Unit), Germana Civera (França) i Core Dance Performance Company (els Estats Units), entre altres.

Les seues pràctiques de dansa combinen tècniques somàtiques amb diferents estils de ball que van des del flamenc fins al contemporani, el ‘break’ i el ‘voguing’. Romaní és la cofundadora, juntament amb Julia Zac, de Club Mutante, un esdeveniment anual per a ballarins de diferents estils per a reunir-se, compartir i competir.

“Hi ha una expressió popular a Flandes: ‘Kiezen is verliezen’, la traducció més exacta de la qual és ‘triar és perdre’. Et perds el que no has triat. Això és el que hem sentit en KVS en triar la persona que realitzaria l’estada a Brussel·les d’entre els interessants projectes presentats en la convocatòria compartida amb Dansa València. No obstant això, aquesta pèrdua no és del tot certa. Hem llegit totes les propostes amb molta atenció i hem pensat com dialogava cadascuna amb els nostres plans i artistes associats. No els oblidarem ràpidament”, avança Salinas.

La visita de la creadora valenciana establirà els primers fonaments d’aquest pont artístic que s’està forjant entre les dues comunitats artístiques i al qual les dues institucions auguren un futur constructiu.

“Compartir aquesta experiència amb KVS suposa iniciar la projecció de la marca Dansa València i donar una oportunitat a creadors valencians perquè coneguen nous contextos i perquè es deixen contaminar per altres mirades artístiques”, valora la directora artística del festival, María José Mora.

Compartir