23 de març de 2021

Danseta posa la mirada en la igualtat de gènere

Dansa València programa en col·laboració amb el Teatre Escalante tres espectacles per a xiquets i joves amb la vista posada en la igualtat de gènere

El cicle 'Danseta' acull propostes de La Coja Dansa, Marea Danza i Mucha Muchacha


Dansa València, el festival organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l'IVC, s'acosta al públic familiar i adolescent amb el cicle 'Danseta', desenvolupat en col·laboració amb el Centre Teatral Escalante de la Diputació de València. Així, alhora que es fomenta l'interés dels joves espectadors pels llenguatges del moviment, se'ls fa reflexionar sobre temes de calat social.

Per a la 34 edició, prevista entre el 10 i el 18 d'abril pròxims, ha seleccionat dos espectacles per a públic infantil i un per a públic jove que posen l'èmfasi en la igualtat de gènere.

Els continguts per a xiquets més menuts són obra de dues companyies valencianes, 'Rebelión', de Marea Danza, i 'El cuento de Persépolis', de La Coja Dansa, ambdós inspirats en la literatura. Les madrilenyes Mucha Muchacha són les responsables de 'Volumen 1', destinat a adolescents, en què es revisen mites universals de la dansa des d'un punt de vista feminista.

"A més d'acostar als més joves les arts del moviment, les propostes elegides en 'Danseta' presenten problemes socials per a provocar la reflexió i el pensament crític. En aquesta edició, els tres espectacles que componen el cicle presenten una realitat alternativa en què les dones són les protagonistes de les històries que es conten i amb camaraderia aconsegueixen el que es proposen", ha declarat la directora artística de Dansa València, María José Mora.

Literatura feta ball

Tant Marea Danza com La Coja Dansa beuen de la literatura en els seus nous espectacles. La producció del Teatre Escalante 'Rebelión', programada al Palau de les Arts els dies 16 i 18 d'abril, és una relectura en clau femenina del clàssic de George Orwell 'Rebel·lió a la granja'.

La Premi Nacional de Dansa, Olga Pericet, signa la coreografia d'aquesta peça dirigida per Xavo Giménez i María Cárdenas, de La Teta Calva, sobre un grup de cinc obreres que decideixen alçar-se contra l'explotació a què estan sotmeses a la fàbrica on treballen. Ha arribat el dia "de dir prou, d'eixir al camp, veure l'herba i escoltar els ocells, de passar més temps amb els nostres fills, amb les nostres mares o amb nosaltres mateixes".

Amb el seu nou muntatge, Marea Danza continua una línia creativa en què reinterpreta el moviment, la música i l'estètica del flamenc per a acostar-les a l'univers infantil.

Per la seua banda, 'El cuento de Persèpolis' parla de tres xiques del futur que indaguen sobre la història de les dones i descobreixen escriptores de ciència-ficció que les fan emprendre un viatge per l'espai i el temps on trobar-se i conéixer-se. La peça és un homenatge a totes les escriptores que es van rebel·lar contra la pèrdua dels seus drets.

La proposta de La Coja Danza està programada el divendres 16 d'abril a Carme Teatre. Com ja és característic de la companyia valenciana, l'espectacle combina dansa, audiovisual i efectes especials per a aconseguir moments divertits, dinàmics i de gran bellesa.

Mirar amb els ulls del present

Mucha Muchacha defineix el seu espectacle 'Volumen 1' com una declaració d'intencions al voltant del moviment, la comunitat, la feminitat i el ritu. El col·lectiu femení de dansa espanyola ha unit el seu talent al de Celso Giménez i Violeta Gil, de La tristura, que els han assessorat artísticament per a aquesta obra en què revisen mites universals de la dansa per a reinterpretar-los i veure com es transformen.

La peça, prevista per al 17 d'abril, posa la seua mirada en referents com la 'haka' neozelandesa de les guerreres maoris, l'assassinat d'una verge en 'La consagració de la primavera' o el tràngol col·lectiu del 'Bolero' de Ravel. Davant dels espectadors congregats es representarà la tensió entre dues forces: el tradicional i el contemporani.

Organitza

Coorganitza

Col·labora

 

   

     

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Dansa València

Tel. +34 963 539 300
dansavalencia@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Dansa València

Durant cinc dies, del 10 al 15 d'abril de 2018, podrem gaudir tant d'una programació representativa del panorama coreogràfic espanyol més actual, com de la varietat de propostes de les companyies valencianes, amb especial atenció en les dones creadores.

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info